Діабет і туберкульоз

0
795

14 червня 2018 року у Комітеті з питань охорони здоров’я Верховної Ради України відбувся круглий стіл «Цукровий діабет. Міжнародний досвід. Проблеми та можливості в Україні», участь у якому взяв Ігор Горбасенко, співголова Всеукраїнської Коаліції організацій «Зупинимо туберкульоз разом», член Національної Ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Участь у круглому столі взяли члени Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, президент Міжнародної діабетичної федерації (IDF), професор Нам Чо (Nam H. Cho), Південна Корея, віце-президент Національної академії медичних наук України, директор Інституту ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренка НАМН України Микола Тронько, голова ради Української діабетичної федерації Валентина Очеретенко, почесний президент Української діабетичної федерації, народний артист України, депутат Київської міської ради Богдан Бенюк, представники органів влади та місцевого самоврядування, наукових установ та громадських організацій.

Ігор Горбасенко у своєму виступі привернув увагу до подвійної проблеми туберкульозу та діабету, яка, за визначенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я, є актуальною та такою, що потребує вирішення в Україні. Він зазначив:

«Те що ТБ як тінь йде слідом за діабетом давно визнано, але тепер, завдяки стрімкому поширенню стійких до ліків  форм туберкульозу,  проблема драматизувалася.

Люди з діабетом приблизно в 2,5 рази частіше страждають від туберкульозу, ніж люди без діабету.

Загальновідомим лишається факт, що саме цукровий діабет з усієї супутньої патології найбільш часто викликає загострення туберкульозного процесу і є одним з основних факторів ризику розвитку рецидиву туберкульозу,  значно погіршує перебіг і прогноз останнього, та виникнення хіміорезистентності збудника в подальшому.

Взаємодія між туберкульозом  і цукровим діабетом добре задокументовані.

Для вирішення цього подвійного навантаження в 2011 році ВООЗ та Міжнародна спілка по боротьбі з туберкульозом і хворобами легень розробили Настанови з догляду та контролю ТБ і ЦД, які рекомендували країнам вжити ряд заходів, в тому числі проведення двох-направленого скринінгу на ТБ і ЦД.»

Як відомо, туберкульоз за даними ВООЗ вперше за десятиріччя став на перше місце у світі за смертністю, випередивши СНІД і малярію.

У 2017 році Україна зайняла перше  місце у світі по  захворюваності на  туберкульоз з широкою лікарською стійкістю.

За даними реєстру хворих на туберкульоз в Україні,  кількість випадків мультирезистентного туберкульозу, поєднаного із цукровим діабетом,  в 2016 році виросло майже в півтори рази у порівнянні з 2015 роком.

Ігор Горбасенко наголосив, що:

«В Україні в зоні ризику захворіти на туберкульоз і діабет з причин зниження безпеки і стабільності життєдіяльності знаходяться 2,5 мільйона внутрішніх переселенців і воїни  війни на Сході України.

Перед державою і громадськістю стоять наступні завдання:

– Розробка, затвердження та впровадження стандартів лікування, відповідно до сучасних світових стандартів– щодо забезпечення належного догляду за цукровим діабетом з метою  мінімізації ризиків розвитку ТБ;
– Затвердження  керівних принципів управління (management guidelines);
– Внесення змін до національних планів дій з ТБ, в першу чергу, до Загальнодержавної програми протидії туберкульозу;
– Важливим також вважається включення представника Української діабетичної федерації  до складу Національної Ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

(18.05. 2017 року Національною радою було прийняте рішення про введення до складу НР представників організації людей, які хворі на діабет,  які представляють внутрішньо переміщених осіб та організації людей – учасників АТО.
МОЗ надало до КМУ пропозиції щодо внесення змін та доповнень до Положення про НР та її складу – до 30.09.2017 року.)

Ми очікуємо рішення Кабінету Міністрів з цього приводу, зокрема, щодо включення представника Української діабетичної федерації  до складу Національної Ради.»

Сподіваємося, що влада прислухається до голосу міжнародної та української спільноти, а її реальні дії в найближчому часі дозволять підвищити виліковність людей із цією подвійною проблемою.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я