В УКРАЇНІ ВПЕРШЕ ЗАПРОВАДЖЕНО БАГАТОВІДОМЧИЙ ПІДХІД ДО ПРОТИДІЇ ТУБЕРКУЛЬОЗУ.

0
1162

Міста без туберкульозу. Бориспіль стає першим містом в Україні де запроваджено багатовідомчий підхід до протидії туберкульозу

БО Громадський рух «Українці проти туберкульозу» раніше вже інформував, що 26 листопада 2021 року Бориспільська міська рада затвердила цільову Комплексну програму протидії захворюванням на ВІЛ-інфекцію/СНІД, туберкульоз та вірусні гепатити в Бориспільській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки.

Цьому передувала робота в рамках Меморандуму про співпрацю між Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», Фундацією «Громадський рух «Українці проти туберкульозу», Всеукраїнською коаліцією громадських організацій «Зупинимо туберкульоз разом» та Всеукраїнською асоціацією людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» щодо протидії епідемії туберкульозу від 5 грудня 2019 року.

Так. із квітня 2021 року було розпочато системну роботу із містами щодо імплементації рекомендованого ВООЗ багатовідомчого та багатосекторального підходу до протидії туберкульозу під гаслом «Українські міста без туберкульозу». Зокрема, 14 квітня 2021 року між Бориспільською міською радою та БО «Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» був підписаний Меморандум про реалізацію «Робочого плану спільної діяльності із розробки та впровадження оптимальної моделі надання фтизіатричної допомоги населенню міста Бориспіль».

На виконання згаданої Комплексно програми, 8 грудня 2021 року Бориспільським міським головою був затверджений «Комплексний план міжвідомчої та міжсекторальної взаємодії у протидії захворюванню на туберкульоз та супутнім йому соціально небезпечним інфекційним та неінфекційним хворобам серед населення Бориспільської міської територіальної громади», проект якого був розроблений експертами Фундації «Громадський рух «Українці проти туберкульозу»,  а також склад координаційної комісії з питань міжвідомчої та міжсекторальної взаємодії у протидії захворюванню на туберкульоз та супутнім йому соціально небезпечним інфекційним та неінфекційним хворобам серед населення Бориспільської міської територіальної громади.

Таким чином, фактично, вперше в історії України, в м. Бориспіль нормативно запроваджене рекомендоване Глобальною стратегією та цілями в галузі профілактики, лікування та боротьби із туберкульозом на період до 2035 року, затвердженій ВООЗ в 2014 році, положення щодо багатовідомчого та багатосекторального підходу до протидії туберкульозу.

Які органи місцевого самоврядування залучені до реалізації заходів плану? Це Відділ охорони здоров’я, Управління соціального захисту населення, Управління освіти і науки, Служба у справах дітей та сім’ї, Головне управління житлово-комунального господарства, Фінансове управління, районний відділ ГУ Держпродспоживслужби, Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, Відділ молоді та спорту та Управління культури.

Які завдання покладені на ці органи місцевого самоврядування? Зокрема, це забезпечення ефективної міжвідомчої та міжсекторальної взаємодії; забезпечення соціальної профілактики, спрямованої на усунення та нейтралізацію причин туберкульозу та умов, що його породжують; організація роботи із групами різного рівня ризику захворювання, що є пріоритетними для кожного виконавчого органу міської ради; формування інформаційної політики та забезпечення громадської підтримки у напрямі профілактики туберкульозу; профілактика, раннє виявлення та лікування туберкульозу; соціальний супровід, соціальна допомога,  соціальна реабілітація.

Функції виконавців передбачені на постійній основі, тому план періодично буде переглядатися і вдосконалюватися.

Для того, що сприяти широкому колу заінтересованих сторін розібратися у проблемі багатовідомчої і багатосекторальної взаємодії у протидії туберкульозу та супутнім йому інфекційним і неінфекційним захворюванням, фахівцями нашої організації розроблений інформаційно-методичний посібник «Відповідь на виклики епідемії туберкульозу в Україні в контексті Глобальної стратегії та цілей в галузі профілактики, лікування і боротьби із туберкульозом на період після 2015 року:  багатовідомчий підхід». Із другим виданням посібника пропонуємо ознайомитися на нашому сайті.

Всеукраїнська коаліція «Зупинимо туберкульоз разом», Громадський рух «Українці проти туберкульозу», Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»

Методичний посібник